Alles van World Nautic Center
Onderdeel van World Nautic Center
Voor 23:59 besteld, de volgende dag in huis
meer dan 25 jaar specialisme
Geen verzendkosten vanaf €99,-
30 dagen op zicht
Grote winkel in Nederland
Same day delivery
meer dan 25 jaar specialisme
Geen verzendkosten vanaf €99,-
Voor 23:59 besteld, de volgende dag in huis
30 dagen op zicht

PLB's en MOB's

Beacons of noodbakens worden steeds vaker toegepast in reddingsvesten. Deze kleine en vernuftige apparaten kunnen automatisch worden geactiveerd bij het opblazen van je reddingsvest. Zodra ze geactiveerd worden, zenden ze je positie uit. Aan wie en hoe? Dat verschilt per apparaat.

MOB-AIS
Zoals de naam wellicht doet vermoeden zendt de MOB via een AIS signaal. Ieder schip met een AIS ontvanger en een moderne plotter zal het noodsignaal oppikken. Een MOB zendt tot een afstand van 5 mijl. Deze beacons worden, desgewenst door ons, in het reddingsvest geplaatst. Zodra het reddingsvest opblaast wordt het MOB systeem ook geactiveerd en binnen 15 seconden begint deze met het doorgeven van je GPS locatie. MOB-AIS systemen hoeven niet geregistreerd te worden. Standaard hebben alle MOB’s al een eigen unieke nummer. In sommige gevallen is het mogelijk om daarnaast ook het MMSI-nummer van het schip in te programmeren.

PLB
Een PLB ofwel personal locator beacon, is de uitgebreidere variant van een MOB en eigenlijk vergelijkbaar met een kleine Epirb. Door slechts één druk op de knop kun je wereldwijd, zowel op land als in het water, de rescue en emergency diensten verwittigen. Deze PLB’s kunnen in je reddingsvest worden gebouwd maar activeren niet automatisch bij het opblazen. Het indrukken van de knop is altijd noodzakelijk. Standaad hoeft hier vaak geen MMSI nummer in te worden geprogrammeerd omdat ze al voorzien zijn van een eigen, unieke, HEXA-code. Wel is het vereist om PLB’s aan te melden bij de juiste instantie welke per land anders is. Zo is het bijvoorbeeld voor Nederland “Agentschap Telecom”; voor België doe je dat bij het “Belgisch instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie”. Per land worden bepaalde HEXA-codes gebruikt, daarom is het belangrijk om te weten waar de registratie plaats vindt. Uiteraard zijn de PLB’s wel wereldwijd te gebruiken.

Aanvullend advies
Shop direct de juiste PLB of MOB. Wil je meer weten over de werking van een MOB of PLB? Of ben je benieuwd naar wat de beste optie is voor jou toepassing? Neem dan contact op met onze experts of bezoek onze winkel.

kinderreddingsvest